Lemur zaprasza
Cos smacznego dla glodnego. Wegierska zupa rybna. Skladniki : 1.2 kg ryby karpiowatej, 2 srednie wielkosci cebule, 1 zielona papryka, 3 lyzeczki papryki, szczypta soli. Sposob przyzadzenia : Rybe oczyscic, wyjac osci, zdjac skore i usunac kregoslup. Nastepnie pociac na plasterki grubosci okolo 2 cm, posolic i schowac do lodowki na 1 godzine. Cebule obrac i drobno posiekac, papryke umyc, usunac gniazdo nasienne i pokroic w paski. Przygotowac bulion z 2 l wody, kregoslupa, skory, pletw i glowy. Do wrzacego bulionu dodac cebule, polowe zielonej papryki, pomidora, sol i mielona papryke. Gotowac okolo godziny, potem przecedzic. Nastepnie dodac reszte zielonej papryki, pokrojonego karpia, gotowac ok. 10 minut na malym ogniu. Podawac od razu, najlepiej na goraco. Sandacz po balatonsku Skladniki : 1.5 kg sandacza (najlepiej 1 duzy), 600 ml oleju do smazenia, ok. 1 kg malych ziemniakow (najlepiej mlodych), 50 g masla, 2 lyzeczki maki, troche zielonej pietruszki, sol. Na sos : 200 ml majonezu, 100 ml kwasnej smietany, 100 ml bialego polwytrawnego wina, s z cytryny, sol, cukier puder. Sposob przyzadzenia : Oczyscic sandacza z lusek, usunac skrzela i wyplukac w zimnej wodzie. Przygotowac sos : smietane lekko ubic, wymieszac delikatnie z majonezem, winem, sokiem cytrynowym, sola i cukrem. Wstawic do lodowki. Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej wodzie, odcedzic i przechowywac w cieplym miejscu. Na obu bokach ryby zrobic naciecia prostopadle do kregoslupa w odstepach 2 cm. Dokladnie posolic, wygiac na ksztalt luku, zaginajac ogon glowe do gory. Opruszyc maka i smazyc w duzej ilosci oleju na zloty kolor. Podawac na polmisku, na udekorowanych natka pietruszki ziemniakach. Osobno w podac sos. Pstrag z wedzonka Skladniki :,br. 4 wypatroszone pstragi (z glowami), ok. 35 dag wedzonki, 100 ml oliwy, sol i pieprz Sposob wykonania : Ryby dokladnie umyc i osuszyc. Lekko wzdluznie od wierzchniej strony ponacinac. Wedzonke pokroic w bardzo cienkie plastry i wlozyc do wnetrza ryb. Nastepnie poukladac je nafoli aluminiowej i opruszyc sola i pieprzem. Pokropic oliwa i piec w srednio nagrzanym piekarniku, az do zarumienienia. W czasie pieczenia kilkakrotnie nalezy polewac oliwa. Po upieczeniu udekorowac liscmi slaty i kawalkami cytryny. |