Lemur zaprasza
PIERNIK 1 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Piernik 1 60 dag (3 szklanki) m±ki, 12 dag ( 1/2 szklanki) cukru, 1 szklanka mleka, 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego, 1-2 jaj, 5 dag margaryny, 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goĽdziki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, tłuszcz i tarta bułka do formy Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gor±c± mieszaninę wylać na przesian± m±kę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tart± bułk± i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |