1317

Lemur zaprasza


PIERNIK 1 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Piernik 1
60 dag (3 szklanki) m±ki,
12 dag ( 1/2 szklanki) cukru,
1 szklanka mleka,
25 dag miodu naturalnego lub sztucznego,
1-2 jaj,
5 dag margaryny,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
przyprawa piernikowa lub zmielone przyprawy, takie jak: cynamon, goĽdziki, imbir, pieprz, gałka muszkatołowa, ziele angielskie,
tłuszcz i tarta bułka do formy

Zagotować mleko z miodem, cukrem (2 łyżeczki cukru pozostawić) i tłuszczem. Dodać przyprawy korzenne. Gor±c± mieszaninę wylać na przesian± m±kę i dokładnie wymieszać. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać do ostudzonej masy i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z ciastem. Formę wysmarować tłuszczem, wysypać tart± bułk± i wypełnić ciastem. Piec około 60 min w ciepłym piekarniku.
From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza