Lemur zaprasza
60 dag ryby po oczyszczeniu (szczupaka, sandacza lub karpia) sok cytrynowy, sól pieprz 1 łyżka masła dietetycznego 4 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki Rybę umyć, ogolić z łusek, sprawić, odkrajać głowę razem ze skrzelami, płetwy i ogon. Oczyszczon± tuszkę umyć, skropić na powierzchni i wewn±trz jamy brzusznej sokiem cytrynowym, natrzeć sol± í pieprzem. Do wnętrza włożyć posiekan± pietruszkę. Przygotowan± rybę posmarować masłem i owin±ć foli± aluminiow±. Ułożyć w brytfannie, wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec. Ryba pod foli± powinna się zrumienić. Czas pieczenia - ok. 50 min. Upieczon± rybę ułożyć na półmisku. Z wierzchu odchylić folię. Podawać z dodatkiem pieczonych ziemniaków lub frytek opiekanych na patelni pokrytej powłok± typu teflon. |