ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia chińska 75 dag chudej wieprzowiny pokrajanej w kawałki długości i grubości palca olej do głębokiego smażenia Marynata: 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1 łyżka czystej wódki lub wytrawnego białego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego (dowolnie) Ciasto: 1 jajo 5 łyżek mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Sos: 1 1/2 łyżki oleju 1 1/2 łyżki posiekanej cebuli dymki 2 łyżeczki roztartego czosnku 2 łyżeczki posiekanej ostrej papryki lub łyżeczka chilli 1 1/2 łyżki posiekanego świeżego imbiru lub 1 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 5 łyżek rosołu lub wywaru l 2 łyżki octu (5%) 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Przybranie: rzodkiewka, plasterki cytryny lub listki sałaty (dowolnie) Składniki marynaty połączyć, wymieszać z mięsem, odstawić na 30 min. Jajka roztrzepać, ubijając stopniowo dodawać mąki, wymieszać na jednolite ciasto. 1 1/2 łyżki oleju rozgrzać w rondelku, wsypać cebulę, czosnek i imbir, mieszając smażyć 30 sek, dodać pozostałe składniki sosu, zamieszać, zagotować, zestawić z ognia, trzymać w cieple lub w garnku z gorącą wodą. Olej rozgrzać na średnim ogniu. Mięso wymieszać z ciastem, połowę paluszków kłaść pojedynczo w gorący olej, smażyć 3 minuty. Wybrać łyżką cedzakową, smażyć drugą połowę. Sitkiem metalowym usunąć zanieczyszczenia z oleju, olej rozgrzać, wsypać mięso, smażyć 2 min, wybrać, osączyć. Przed podaniem polać gorącym sosem lub ułożyć na półmisku, przybrać. Sos podawać oddzielnie. Proporcje: dla 4-6 osób - z ryżem |