ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia włoska 400 g zimnego ugotowanego mięsa 2 filety anchois 1 ząbek drobno pokrojonego czosnku 1 pokrojona w plastry szalotka 1 pokrojona w cienkie plastry mała cebula 1 łyżka posiekanych kaparów 1 łyżka posiekanego świeżego estragonu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 8 posiekanych listków bazylii 4 pokrojone w plasterki małe ogórki konserwowe 2 łyżki musztardy francuskiej (dijon) 2 łyżki białego octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól świeżo zmielony czarny pieprz Cebulę i szalotkę włożyć do rondla i zalać octem. Gotowaną wołowinę pokroić w kostki o boku 2 cm i ułożyć w salaterce. Do mięsa dodać natkę pietruszki, bazylię, czosnek i estragon. Cebulę i szalotkę odcedzić, wymieszać z kaparami, ogórkami oraz pokrojonymi filetami anchois, a uzyskaną w ten sposób masę dodać do mięsa, dokładnie wymieszać i doprawić łyżką octu winnego. Musztardę rozetrzeć w małej ilości oliwy na gładką masę, dolewając bardzo powoli resztę oliwy jak do majonezu. Tak przygotowanym sosem polać sałatę, dodając - jeśli potrzeba - sól i pieprz. |