ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia włoska 100 g świeżej fasoli borlotti 100 g świeżego groszku 1/2 główki poszatkowanej włoskiej kapusty 1 obrany ziemniak (w całości) 100 g włoszczyzny 1 pokrojona cebula 1 pokrojony por 1 kawałek pokrojonego selera naciowego 1 ząbek czosnku 1 grubo pokrojona marchew 1 grubo pokrojona cukinia 1 pomidor, sparzony, obrany ze skórki i podzielony na ćwiartki 100 g drobnego makaronu 5 łyżek genueńskiego sosu pesto 3 łyżki tartego parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek sól Do dużego rondla wlać oliwę i przyrumienić na niej cebulę. Następnie do rondla dodać por, czosnek, seler, marchew, cukinię, pomidor i gotować 4 minuty, ciągle mieszając. Po upływie tego czasu dołożyć resztę warzyw, dolać wody, posolić i gotować jeszcze około godziny. Z rondla wydobyć gotowanego w całości ziemniaka, rozgnieść go i ponownie wrzucić do zupy. Do gotującej się zupy wsypać makaron, pamiętając o tym, by go nie rozgotować. Gdy zupa będzie gotowa, zdjąć rondel z ognia, dodać sos i tarty ser i bezpośrednio potem podawać na stół. |