ďťż
Lemur zaprasza
SERNIK WIEDENSKI 2 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Sernik wiedeński 2 Ciasto: 1 szklanka mąki, 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 żółtko, tłuszcz i bułka tarta do formy Masa: 1 kg sera twarogowego, 1/2 kostki masła, 8-10 jaj, rodzynki, 1 paczka cukru waniliowego, 35 dag cukru pudru, 4 łyżki kaszy manny lub 1/2 szklanki mąki, sól Zagnieść kruche ciasto, ochłodzić rozwałkować, rozłożyć na dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, podpiec. Ser przepuścić przez maszynkę, a następnie przetrzeć przez sito. Masło utrzeć do białości, dodając przesiany cukier puder, żółtka i ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę dodając trochę odłożonego cukru pudru. Wymieszać ostrożnie, dodając opłukane rodzynki, cukier waniliowy, kaszę i sól do smaku. Masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Na środku dodać więcej masy, bo po upieczeniu sernik nieco opada. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 1 godz. na wolnym ogniu. Upieczony sernik wyjąć po upieczeniu. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |