1527

Lemur zaprasza

Ciasto drożdżowe:
25 dag m±ki
2,5 dag drożdży
szklanka mleka
łyżka oleju
2 żółtka
4 łyżki m±ki do podsypania
sól
50 dag smalcu (ceresu) do smażenia
bibuła do os±czania
Nadzienie:
20 dag wędliny
3-4 łyżki ¶mietany
łyżka musztardy

Przyrz±dzić ciasto drożdżowe, dosyć wolne, według przepisu Kapu¶niaczki. Szynkę lub kiełbasę obran± ze skórki zemleć w maszynce, dodać ¶mietanę i musztardę, utrzeć na jednolit± masę. Z miski nabierać metalow± łyżka porcje ciasta, układać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem, spłaszczać jak placuszki, do ¶rodka nakładać łyżeczk± nadzienie, zlepiać dokładnie, formować kule, układać na deseczce obficie posypanej m±k± w większych odstępach, zlepieniem do spodu. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut, aby podrosły. Należy uważać, żeby za bardzo nie wyrosły, bo w czasie smażenia będ± się deformowały. W niedużym rondlu z dopasowan± pokrywk± rozgrzać tłuszcz i zrobić próbę: kawałeczek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć. Wyro¶nięte p±czki brać ostrożnie, pędzelkiem omiatać z m±ki, kła¶ć na gor±cy tłuszcz górn± stron± do spodu i przykryć rondel. Gdy się zrumieni±, przewrócić widelcem na drug± stronę i dosmażyć w odkrytym rondlu. Wyjmować widelcem, os±czyć na bibułę lub specjalnej siatce. Z podanej porcji otrzymuje się 20 p±czków. Podawać na gor±co do czystych zup lub jako zak±skę.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza