Lemur zaprasza
Ciasto drożdżowe: 25 dag m±ki 2,5 dag drożdży szklanka mleka łyżka oleju 2 żółtka 4 łyżki m±ki do podsypania sól 50 dag smalcu (ceresu) do smażenia bibuła do os±czania Nadzienie: 20 dag wędliny 3-4 łyżki ¶mietany łyżka musztardy Przyrz±dzić ciasto drożdżowe, dosyć wolne, według przepisu Kapu¶niaczki. Szynkę lub kiełbasę obran± ze skórki zemleć w maszynce, dodać ¶mietanę i musztardę, utrzeć na jednolit± masę. Z miski nabierać metalow± łyżka porcje ciasta, układać na dłoni posmarowanej stopionym tłuszczem, spłaszczać jak placuszki, do ¶rodka nakładać łyżeczk± nadzienie, zlepiać dokładnie, formować kule, układać na deseczce obficie posypanej m±k± w większych odstępach, zlepieniem do spodu. Zostawić przykryte w ciepłym miejscu na kilka minut, aby podrosły. Należy uważać, żeby za bardzo nie wyrosły, bo w czasie smażenia będ± się deformowały. W niedużym rondlu z dopasowan± pokrywk± rozgrzać tłuszcz i zrobić próbę: kawałeczek ciasta włożyć na tłuszcz, gdy zaraz wypłynie na powierzchnię i zrumieni się, można smażyć. Wyro¶nięte p±czki brać ostrożnie, pędzelkiem omiatać z m±ki, kła¶ć na gor±cy tłuszcz górn± stron± do spodu i przykryć rondel. Gdy się zrumieni±, przewrócić widelcem na drug± stronę i dosmażyć w odkrytym rondlu. Wyjmować widelcem, os±czyć na bibułę lub specjalnej siatce. Z podanej porcji otrzymuje się 20 p±czków. Podawać na gor±co do czystych zup lub jako zak±skę. |