Lemur zaprasza
GRUSZKI W SOSIE MLECZNO-KAKAOWYM - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska Gruszki w sosie mleczno-kakaowym 1/2 kg gruszek, 6-8 dag cukru, 1 i 1/2 szklanki mleka, 2 dag m±ki ziemniaczanej, 1-2 dag kakao, 2 żółtka Umyte, obrane gruszki przekroić na pół, usun±ć nasiona. Zagotować 3/4 szklanki wody z połow± cukru, do syropu włożyć owoce, ugotować na półmiekko, ostudzić. Ostudzone półówki gruszek ułożyć w salaterce. M±kę ziemniaczan± rozmieszać z mał± ilo¶ci± przegotowanego, zimnego mleka, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z m±ki ziemniaczanej, mieszaj±c zagotować. Żółtka utrzeć do biało¶ci z pozostałym cukrem, wlać do nich ubijaj±c mleko z m±k± i syrop z gruszek, dodać kakao, ubijać masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalać gruszki, ostudzić. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |