Lemur zaprasza
15 dag gotowanej smażonej lub pieczonej ryby 2 ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka mały seler ćwiartka białej kapusty kwaszony ogórek burak ćwikłowy pół szklanki drobnej białej fasoli 1/3 szklanki oleju 3 łyżki octu winnego cukier sól Marchew, pietruszkę, seler, ziemniaki, buraczek i fasolę ugotować. Kapustę drobno poszatkować, posypać solą, wybić tłuczkiem, skropić 2 łyżkami octu winnego i postawić w chłodnym miejscu na 30 min. Ugotowane warzywa obrać i pokrajać w drobną kostkę, w ten sam sposób rozdrobnić rybę i obrany kwaszony ogórek. Wszystkie składniki wymieszać. Z oleju, odrobiny cukru i soli sporządzić sos, polać nim przygotowaną sałatkę, przybrać marynowanymi grzybkami, talarkami jajek na twardo i posiekaną zieleniną. |