ďťż

1958

Lemur zaprasza

1 kg różnych ryb (ale może być tylko lin, z którego zupa jest najsmaczniejsza)
1 I zsiadłego mleka lub maślanki
pół szklanki posiekanych
zielonych pędów ozimego żyta
sól

Ryby oczyścić, sprawić i opłukać, większe pokrajać w dzwonka. Włożyć je do 1,5 I gorącej wody, osolić i ugotować. Miękkie ryby wyjąć, do wywaru włożyć posiekane pędy żyta i zagotować. Energicznie mieszając wlewać powoli kwaśne mleko, albo maślankę, jeszcze chwilę podgrzewać na ogniu, ale nie gotować. Włożyć dzwonka ugotowanej ryby. Podawać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza