Lemur zaprasza
<- Nalewka "Janeczka" Lista potraw z grupy: Domowy wyrób wódek Nalewka "Wisielec" -> Nalewka "Pasikonik"1 szklanka miodu1 szklanka cukru1 łyżka suszonego kwiatu róży1 łyżka posiekanej zielonej ruty1 łyżka posiekanej zielonej miętykawałek kory cynamonu1/2 gałki muszkatołowej10 goĽdzikówkawałek imbiru2l wódkiZioła i przyprawy zalać szklank± wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min.Miód rozpu¶cić w osobnym rondelku.Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódk±.Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecznie gotować.Kiedy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.Nabiera smaku dopiero po kilku miesi±cach, ale może stać dłużej (w co nie wierzę).From: slavek_s@usa.net (Slav) MM |