ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia włoska 4 pstrągi o wadze 200 g każdy lub 1 pstrąg o wadze 800 g 30 g rodzynek 1 łodyga selera naciowego 1 mała cebula i 1 ząbek czosnku 3 listki szałwii 1 gałązka rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 1 łyżka wazowa rosołu 1 łyżka białego octu 10 g mąki 4 łyżki oliwy z oliwek Szałwię, seler, rozmaryn, czosnek i cebulę umyć, posiekać, włożyć do naczynia odpowiedniego do duszenia ryb i podsmażyć na oliwie. Do podsmażonych przypraw dołożyć pstrągi, dodać ocet, sól, startą skórkę z cytryny i rodzynki moczone przez 15 minut w ciepłej wodzie. Gotować 10 minut, dolewając stopniowo rosołu. Ugotowane ryby podawać na talerzach z przecedzonym i zagęszczonym mąką sosem. |