ďťż
Lemur zaprasza
60 dag oczyszczonej ryby morskiej (dorsz, morszczuk, karmazyn, płastuga), 4 ząbki czosnku sok z cytryny 20 dag mieszanych świeżych liści roślin przyprawowych 10 dag cebuli listek laurowy sól 4 łyżki umytej, drobno posiekanej rzeżuchy 1/2 łyżki oliwy lub oleju sojowego Rybę umyć, oczyścić, opłukać, odkrajać łeb (razem ze skrzelami), płetwy i ogon. Z oczyszczonej tuszki ściągnąć skórę w kierunku od nasady głowy do ogona. Tuszkę ułożyć na desce, skrajać filety, prowadząc nóż wzdłuż kręgosłupa. Czosnek obrać, drobno posiekać, rozetrzeć z solą lub przecisnąć przez praskę. Natrzeć nim równomiernie filety, skropić sokiem z cytryny, zwinąć ścisło w rulony, ułożyć w misce, przycisnąć, przykryć i pozostawić w lodówce na ok. 30 min. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać, zalać 2 szklankami wrzącej osolonej wody, gotować pod przykryciem przez ok. 15 min. Liście roślin przyprawowych (seler naciowy, estragon, bazylia,. hyzop, majeranek, tymianek, lubczyk) umyć, osączyć, pokrajać, dodać do gotującej się cebuli razem z listkiem laurowym. Filety rozwinąć, pokrajać w poprzek na porcje, włożyć do wrzącego wywaru. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 min. Posiekaną rzeżuchę posolić, wymieszać z olejem lub oliwą, przyprawić sokiem cytrynowym. Ugotowane porcje ryby wyjąć ostrożnie z wywaru perforowaną łopatką. Ułożyć na ogrzanym półmisku. Na każdej porcji ułożyć odpowiednią ilość przyrządzonej rzeżuchy. Obłożyć ziemniakami "z wody" (1-2 na porcję). Podawać na gorąco z dodatkiem surówek. Rybę gotowaną w ziołach można także podawać na zimno, również z rzeżuchą. |