Lemur zaprasza
Kuchnia chińska 1/2 szklanki oleju jadalnego 15 dkg polędwicy wołowej lub zrazówki 2 ¶rednie cebule pokrajane w piórka Marynata: szczypta soli pieprzu białego wina (dowolnie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 małe jajo roztrzepane 1 i 1/2 i m±ki ziemniaczanej 1 łyżka oleju Sos: 1 1/2 łyżki sosu sojowego lub 1/2 łyżki przyprawy maggi i 1 łyżka wody 1 łyżka białego wytrawnego wina (dowolnie) łyżeczka cukru 2/3 łyżeczki glutasoli (dowolnie) 1/2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej 1/2 szklanki rosołu lob wody 1. Mięso (czę¶ciowo zamrożone) pokrajane na bardzo cienkie paseczki. 2. Poł±czyć sól, pieprz, wino, proszek do pieczenia, glutasól i jajo, wszystko dokładnie wymieszać z mięsem. Dodać m±kę, wlać olej, dokładnie wymieszać. 3. Przygotować sos, odstawić. 4. Cebulę smażyć na mocno rozgrzanym oleju przez 2 min., nie dopuszczaj±c do zrumienienia. 5. Dodać mięso, smażyć przez 2 min. 6. Przygotowany sos wlać do mięsa; gotować aż zgęstnieje, stale mieszaj±c. 7. Podawać natychmiast z ryżem ugotowanym na sypko lub chińskimi bułeczkami gotowanymi na parze MAN-TOU. Proporcje dla 2 - 3 osób |