Lemur zaprasza
Karp (ok.1 kg) 2 jajka, bułka (kajzerka) 2 dag mąki ziemniaczanej 2 dag kaszy manny łyżka masła 1 cebula nać pietruszki porcja włoszczyzny listek laurowy sól pieprz Karpia oczyścić sfiletować i z głowy, odrzuconych ości, łusek i płetw zalanych 2 I wody gotować wywar przez 1 godz. Po tym czasie dodać obrane jarzyny, listek laurowy i gotować jeszcze ok.1 godz. Filety rybne, cebulę oraz namoczoną w mleku bułkę (po odciśnięciu) przepuścić przez maszynkę, dodać masło, mąkę ziemniaczaną mannę, drobno posiekaną natkę, białka i odrobinę soli. Masę dobrze wyrobić i formować z niej pulpety. Gotować je w przecedzonym wywarze. Zupę "zaciągnąć" rozkłóconymi żółtkami i dodać pokrajaną w talarki marchew. |