Lemur zaprasza
Karp (ok.1 kg) 2 jajka, bułka (kajzerka) 2 dag m±ki ziemniaczanej 2 dag kaszy manny łyżka masła 1 cebula nać pietruszki porcja włoszczyzny listek laurowy sól pieprz Karpia oczy¶cić sfiletować i z głowy, odrzuconych o¶ci, łusek i płetw zalanych 2 I wody gotować wywar przez 1 godz. Po tym czasie dodać obrane jarzyny, listek laurowy i gotować jeszcze ok.1 godz. Filety rybne, cebulę oraz namoczon± w mleku bułkę (po odci¶nięciu) przepu¶cić przez maszynkę, dodać masło, m±kę ziemniaczan± mannę, drobno posiekan± natkę, białka i odrobinę soli. Masę dobrze wyrobić i formować z niej pulpety. Gotować je w przecedzonym wywarze. Zupę "zaci±gn±ć" rozkłóconymi żółtkami i dodać pokrajan± w talarki marchew. |