Lemur zaprasza
Slonskie jodlo : Trojkaty z ciasta francuskiego Skladniki: Maka pszenna 50 dag. Maslo 25 dag. Margaryna 25 dag. Jajo 1 szt. Szczypta cukru waniliowego,szczypta soli, Cukier 1 lyzeczka Woda 1/2 szklanki Marmolada twarda lub domowa wieloowocowa 40 dag. Cukier puder 6 dag. Przepis: Margaryne polaczyc z maslem,uformowac kule,wystudzic i podzielic na 3 czesci.Jedna czesc przeznaczyc do sporzadzenia ciasta ,a dwie pozostale czesci podzielic ogolem na 10 czasteczek z przeznaczeniem do smarowania ciasta. Sporzadzic ciasto : Make przesiac na stolnice,dodac 1/3 tluszczu,szczypte soli,jajo,lyzeczke cukru,cukier waniliowy, i calosc posiekac dlugim nozem,dodac wode i szybko zagniesc ciasto.Zagniecione ciasto wlozyc na kilka minut do lodowki, a w miedzyczasie oczyscic stolnice.Schlodzone ciasto rozwalkowac i posmarowac na powierzchni tluszczem (1/10 czescia).Ponownie zagniesc,rozwalkowac i posmarowac nastepna porcja tluszczu.Czynnosci te powtarzac tak dlugo,az skonczy sie ostatnia porcja tluszczu,wowczas jeszcze raz wywalkowac niezbyt cienki placek ciasta i wykrawac z niego jednakowej wielkosci kwadraty.W srodek kazdego kwadratu nalozyc odpowiedniej wielkosci porcje marmolady i zlozyc w forme trojkata.Piec w dobrze nagrzanym piekarniku,dbajac stale o dosyc wysoka temperature.Po upieczeniu posypac cukrem pudrem. |