Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru Przodek i podróbki 1 zaj±ca 15 dag chudego boczku wędzonego 3 duże cebule 5 dag tłuszczu 1 łyżka m±ki 5-6 ziaren jałowca 1 listek laurowy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki mielonej (kto lubi może dodać trochę ostrej) 2 kieliszki czerwonego wina ; siekana natka pietruszki sól do smaku; 0 5 szklanki wody Mięso zaj±ca obrać dokładnie z błon i por±bać na nieduże kawałki, podroby pokroić. Rozgrzać w szybkowarze tłuszcz obrumienić na nim mięso z podrobami, wrzucić pokrojony w słupki boczek i w grub± kostkę cebulę, wlać wodę. Szybkowar zamkn±ć i ogrzewać 35 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, potrawę posolić, dodać zgniecione ziarna jałowca, listek laurowy, paprykę i wino, posypać m±k± i kilka razy zagotować. Przed podaniem posypać natk± pietruszki. Podawać z ryżem, kaszk± krakowsk± lub potłuczonymi kartoflami. |