ďťż

c16

Lemur zaprasza

Morelowy suflet


75 dag moreli ( z puszki ),

4 jajka,

12,5 dag cukru,

łyżka cukru waniliowego,

15 dag mąki,

łyżeczka proszku do pieczenia,

cukier puder,

tłuszcz do smarowania formy,

SOS WANILIOWY





2 - 3 żółtka,

6 dag cukru,

cukier waniliowy,

1/4 l. mleka lub słodkiej śmietany.



Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej półówki moreli. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przykryć nią morele, wierzch sufletu starannie wyrównać. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C , wstawić suflet i piec przez około 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać topniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, by sos się nie zważył.Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić. Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem. Podawać ciepły polany sosem waniliowym.
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza