cassis

Lemur zaprasza

<- Bimber
2
Lista
potraw z grupy: Domowy wyrób wódek
Creme "de Thee"
->

Cassis - likier porzeczkowyZestaw na 2,5 litra
likieru.1,25 l nalewu z czarnych porzeczek,1 l syropu cukrowego,250
ml spirytusu o mocy 95ż.Nalew z czarnych porzeczek:1 kg czarnych
porzeczek,1,25 l spirytusu o mocy 70ż.1. Sporzadzic nalew z czarnych
porzeczek: owoce oczyscic z szypulek, umyc nasicie zimna woda, rozgniesc i
wsypac do sloja. 920 ml spirytusu o mocy 95żrozcienczyc 345 ml wody i wlac
do porzeczek, sloj dobrze zakorkowac i odstawic owoce do macerowania n 4-6
tygodni, mieszajac je 2-3 razy w tygodniu.2. Wlac do garnka 420 ml wody,
zagrzac ja i wsypac powoli 1 kg cukru, mieszajacgo, az do rozpuszczenia.
Nastepnie doprowadzic do wrzenia i gotowac ok. 10min zbierajac z powierzchni
piane, potem odstawic do ostygniecia.3. Uzyskany po maceracji nalew (ok.
1,25 l) zlac do gasiorka, dolac litr syropucukrowego, calosc dobrze
wymieszac, nastepnie dodac 250 ml spirytusu o mocy95ż i odstawic do
dojrzewania przez 3-6 miesiecy.- Likier z czarnej porzeczki moze byc
stosowany jako aperitif sporzadzonyprzez zmieszanie w szklaneczce kieliszka
Cassis z 3-4 kieliszkami bialego,wytrawnego wina.¬ródło:
Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 46 "Domowe nalewki i likiery", strona
66.From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's)

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza