ďťż

Drożdże winne

Lemur zaprasza



Należy ją sporządzić cztery dni przed przystąpieniem do wyciśnięcia soku owoców
i rozpoczęcia fermentacji płynu
Matka drożdżowa
Z dowolnego rodzaju owoców wycisnąć sok w objętości 3 szklanki
(ok. 200 ml). Rozpuścić w nim łyżkę cukru (15 do 20 g), dodać ok. 0.1 g
fosforanu amonowego jako pożywki i gotować 15 minut pod przykryciem. Po
ostudzeniu wlać płyn do większej butelki dodać drożdży i zatkać korkiem z waty.
Butelkę postawić na 24 godziny w ciepłym pomieszczeniu. Następnie po dniu można
te szczepionkę jeszcze raz rozmnożyć, wlewając do większej (litrowej) butelki,
dodając około 600 ml przegotowanego i ostudzonego soku owocowego osłodzonego 60
g cukru z dodatkiem 0,2 - 0,3 fosforanu amonowego. Po jednym lub dwu dniach
ciecz pieni się obficie i matka drożdżowa jest gotowa do zafermentowania 20 - 30
l moszczu owocowego. W przypadku braku drożdży winnych można użyć drożdży
piekarskich lub po prostu rodzynek, na powierzchni których również znajdują się
uśpione drożdże winne.


Przegląd drożdży winnych


Do win białych



Rodzaj wina
Nr drożdży
Nazwa typu wina

lekkie od 9% do 11% alkoholu
101123
ChablisSauternesRiesling

stołowe średniej mocy do 14 % alkoholu
56111341
BingenSteibergSautermesTokayJohanisberg

deserowe słodkie do 16% alkoholu
5133738
BingenTokayMaderaSherry
Do win czerwonych



Rodzaj wina
Nr drożdży
Nazwa typu wina

lekie
4
Bordeaux

stołowe
451439
BordeauxBingenChombertinBurgund

deserowe słodkie
353639
PortweinMalagaBurgund

[kilka  porad] [drożdże winne] [sok] [przepis ogólny][przepisy szczegółowe]
[literatura i linki]
[o autorze][start]
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza