ďťż
Lemur zaprasza
Należy ją sporządzić cztery dni przed przystąpieniem do wyciśnięcia soku owoców i rozpoczęcia fermentacji płynu Matka drożdżowa Z dowolnego rodzaju owoców wycisnąć sok w objętości 3 szklanki (ok. 200 ml). Rozpuścić w nim łyżkę cukru (15 do 20 g), dodać ok. 0.1 g fosforanu amonowego jako pożywki i gotować 15 minut pod przykryciem. Po ostudzeniu wlać płyn do większej butelki dodać drożdży i zatkać korkiem z waty. Butelkę postawić na 24 godziny w ciepłym pomieszczeniu. Następnie po dniu można te szczepionkę jeszcze raz rozmnożyć, wlewając do większej (litrowej) butelki, dodając około 600 ml przegotowanego i ostudzonego soku owocowego osłodzonego 60 g cukru z dodatkiem 0,2 - 0,3 fosforanu amonowego. Po jednym lub dwu dniach ciecz pieni się obficie i matka drożdżowa jest gotowa do zafermentowania 20 - 30 l moszczu owocowego. W przypadku braku drożdży winnych można użyć drożdży piekarskich lub po prostu rodzynek, na powierzchni których również znajdują się uśpione drożdże winne. Przegląd drożdży winnych Do win białych Rodzaj wina Nr drożdży Nazwa typu wina lekkie od 9% do 11% alkoholu 101123 ChablisSauternesRiesling stołowe średniej mocy do 14 % alkoholu 56111341 BingenSteibergSautermesTokayJohanisberg deserowe słodkie do 16% alkoholu 5133738 BingenTokayMaderaSherry Do win czerwonych Rodzaj wina Nr drożdży Nazwa typu wina lekie 4 Bordeaux stołowe 451439 BordeauxBingenChombertinBurgund deserowe słodkie 353639 PortweinMalagaBurgund [kilka porad] [drożdże winne] [sok] [przepis ogólny][przepisy szczegółowe] [literatura i linki] [o autorze][start] |