truskawa

Lemur zaprasza

Truskawkowe szaleństwo.



Truskawki z Awokado.




Składniki:

3 małe awokado
25 dag truskawek
5 łyżek soku z białych winogron
pół cytryny
żółtko
2 łyżki oleju
odrobina tabasco
sól
pieprz






Przygotowanie:
sok z winogron wymieszać z łyżk± soku z cytryny i żółtkiem. Doprawić tabasco, sol± i pieprzem. Poł±czyć z olejem. Umyte awokado przekroić wzdłuż na pół, wyj±ć pestki, obrać. 4 połówki skropić sokiem z cytryny. Resztę awokado pokroić i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone truskawki. Porcje sałatki nałożyć na połówki awokado.

Wieniec ryżowo-serowy.




Składniki:

15 dag ryżu
500 ml mleka
60 dag truskawek
cytryna
cukier waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
50 dag twarogu
2 łyżki posiekanych pistacji






Przygotowanie:
ryż zalać mlekiem, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Gotować 20 minut, przykryć i odstawić na pół godziny. Twaróg rozetrzeć z sokiem z cytryny. Poł±czyć z rozpuszczon± żelatyn±. Dodać do napęczniałego ryżu. Połowę masy nałożyć do formy. Na niej ułożyć 20 dag pokrojonych truskawek i przykryć reszt± ryżu. Wierzch wygładzić. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Wieniec wyj±ć z formy, posypać pistacjami. ¦rodek wypełnić reszt± truskawek.



Zielona sałata z truskawkami.




Składniki:

główka sałaty
20 dag truskawek
karotka
2 łodygi selera naciowego
5 dag orzechów włoskich
200 ml ¶mietany
sok z cytryny
łyżka miodu
odrobina tabasco
sól
pieprz






Przygotowanie:
umyt±, osuszon± sałatę porozrywać i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami (kilka owoców odłożyć do dekoracji). Karotkę pokroić w słomkę, wymieszać z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połow± sosu ze ¶mietany wymieszanej z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połow± sosu ze ¶mietany wymieszanej z sokiem z cytryny, miodem, tabasco, sol± i pieprzem. Ułożyć na sałacie z truskawkami. Polać reszt± sosu i udekorować truskawkami.


Sałatka z owocami.




Składniki:

40 dag truskawek
3-4 kiwi
20 dag winogron
łyżka cukru
100 ml ¶mietany kremówki
cytryna
łyżka posiekanych orzechów






Przygotowanie:
truskawki umyć, osuszyć, usun±ć szypułki i pokroić w ćwiartki. Kiwi umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Umyte winogrona przekroić, wyj±ć pestki. Owoce oprószyć cukrem, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na pół godziny. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować ubit± na sztywno ¶mietan±, posypać orzechami.


Knedle z truskawkami.




Składniki:

60 dag truskawek
1 kg ziemiaków
1.5 szklanki m±ki
jajko
cukier waniliowy
200 ml jogurtu
5-6 łyżek tartej bułki
4 łyżki masła
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza