X
ďťż

truskawa

Lemur zaprasza

Truskawkowe szaleństwo.



Truskawki z Awokado.




Składniki:

3 małe awokado
25 dag truskawek
5 łyżek soku z białych winogron
pół cytryny
żółtko
2 łyżki oleju
odrobina tabasco
sól
pieprz






Przygotowanie:
sok z winogron wymieszać z łyżką soku z cytryny i żółtkiem. Doprawić tabasco, solą i pieprzem. Połączyć z olejem. Umyte awokado przekroić wzdłuż na pół, wyjąć pestki, obrać. 4 połówki skropić sokiem z cytryny. Resztę awokado pokroić i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone truskawki. Porcje sałatki nałożyć na połówki awokado.

Wieniec ryżowo-serowy.




Składniki:

15 dag ryżu
500 ml mleka
60 dag truskawek
cytryna
cukier waniliowy
4 łyżeczki żelatyny
50 dag twarogu
2 łyżki posiekanych pistacji






Przygotowanie:
ryż zalać mlekiem, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Gotować 20 minut, przykryć i odstawić na pół godziny. Twaróg rozetrzeć z sokiem z cytryny. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Dodać do napęczniałego ryżu. Połowę masy nałożyć do formy. Na niej ułożyć 20 dag pokrojonych truskawek i przykryć resztą ryżu. Wierzch wygładzić. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Wieniec wyjąć z formy, posypać pistacjami. Środek wypełnić resztą truskawek.



Zielona sałata z truskawkami.




Składniki:

główka sałaty
20 dag truskawek
karotka
2 łodygi selera naciowego
5 dag orzechów włoskich
200 ml śmietany
sok z cytryny
łyżka miodu
odrobina tabasco
sól
pieprz






Przygotowanie:
umytą, osuszoną sałatę porozrywać i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami (kilka owoców odłożyć do dekoracji). Karotkę pokroić w słomkę, wymieszać z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połową sosu ze śmietany wymieszanej z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połową sosu ze śmietany wymieszanej z sokiem z cytryny, miodem, tabasco, solą i pieprzem. Ułożyć na sałacie z truskawkami. Polać resztą sosu i udekorować truskawkami.


Sałatka z owocami.




Składniki:

40 dag truskawek
3-4 kiwi
20 dag winogron
łyżka cukru
100 ml śmietany kremówki
cytryna
łyżka posiekanych orzechów






Przygotowanie:
truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki i pokroić w ćwiartki. Kiwi umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Umyte winogrona przekroić, wyjąć pestki. Owoce oprószyć cukrem, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na pół godziny. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować ubitą na sztywno śmietaną, posypać orzechami.


Knedle z truskawkami.




Składniki:

60 dag truskawek
1 kg ziemiaków
1.5 szklanki mąki
jajko
cukier waniliowy
200 ml jogurtu
5-6 łyżek tartej bułki
4 łyżki masła
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza