Lemur zaprasza
Truskawkowe szaleństwo. Truskawki z Awokado. Składniki: 3 małe awokado 25 dag truskawek 5 łyżek soku z białych winogron pół cytryny żółtko 2 łyżki oleju odrobina tabasco sól pieprz Przygotowanie: sok z winogron wymieszać z łyżk± soku z cytryny i żółtkiem. Doprawić tabasco, sol± i pieprzem. Poł±czyć z olejem. Umyte awokado przekroić wzdłuż na pół, wyj±ć pestki, obrać. 4 połówki skropić sokiem z cytryny. Resztę awokado pokroić i wymieszać z sosem. Dodać pokrojone truskawki. Porcje sałatki nałożyć na połówki awokado. Wieniec ryżowo-serowy. Składniki: 15 dag ryżu 500 ml mleka 60 dag truskawek cytryna cukier waniliowy 4 łyżeczki żelatyny 50 dag twarogu 2 łyżki posiekanych pistacji Przygotowanie: ryż zalać mlekiem, dodać cukier waniliowy i skórkę z cytryny. Gotować 20 minut, przykryć i odstawić na pół godziny. Twaróg rozetrzeć z sokiem z cytryny. Poł±czyć z rozpuszczon± żelatyn±. Dodać do napęczniałego ryżu. Połowę masy nałożyć do formy. Na niej ułożyć 20 dag pokrojonych truskawek i przykryć reszt± ryżu. Wierzch wygładzić. Wstawić na dwie godziny do lodówki. Wieniec wyj±ć z formy, posypać pistacjami. ¦rodek wypełnić reszt± truskawek. Zielona sałata z truskawkami. Składniki: główka sałaty 20 dag truskawek karotka 2 łodygi selera naciowego 5 dag orzechów włoskich 200 ml ¶mietany sok z cytryny łyżka miodu odrobina tabasco sól pieprz Przygotowanie: umyt±, osuszon± sałatę porozrywać i wymieszać z pokrojonymi w ćwiartki truskawkami (kilka owoców odłożyć do dekoracji). Karotkę pokroić w słomkę, wymieszać z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połow± sosu ze ¶mietany wymieszanej z pokrojonym selerem i orzechami. Polać połow± sosu ze ¶mietany wymieszanej z sokiem z cytryny, miodem, tabasco, sol± i pieprzem. Ułożyć na sałacie z truskawkami. Polać reszt± sosu i udekorować truskawkami. Sałatka z owocami. Składniki: 40 dag truskawek 3-4 kiwi 20 dag winogron łyżka cukru 100 ml ¶mietany kremówki cytryna łyżka posiekanych orzechów Przygotowanie: truskawki umyć, osuszyć, usun±ć szypułki i pokroić w ćwiartki. Kiwi umyć, obrać, pokroić w półplasterki. Umyte winogrona przekroić, wyj±ć pestki. Owoce oprószyć cukrem, skropić sokiem z cytryny i delikatnie wymieszać. Przykryć, wstawić do lodówki na pół godziny. Owoce przełożyć do pucharków. Udekorować ubit± na sztywno ¶mietan±, posypać orzechami. Knedle z truskawkami. Składniki: 60 dag truskawek 1 kg ziemiaków 1.5 szklanki m±ki jajko cukier waniliowy 200 ml jogurtu 5-6 łyżek tartej bułki 4 łyżki masła |