Lemur zaprasza
MAZUREK ORZECHOWY 1 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Mazurek orzechowy 1 ciasto: 15 dag orzechów, 15 dag masła lub margaryny, 15 dag (8 łyżek) cukru, 10 dag (1/2 szklanki) m±ki, 3 białka, tłuszcz i tarta bułka do formy; polewa: 3 żółtka, 15 dag (8 łyżek) cukru, cukier waniliowy, 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej, orzechy do dekoracji Orzechy zemleć. Masło utrzeć do biało¶ci, dodaj±c stopniowo cukier. Z białek ubić sztywn± pianę. Składniki ciasta delikatnie wymieszać, dodaj±c do utartego masła na przemian przesian± m±kę, pianę i zmielone orzechy. Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowan± tłuszczem i wysypan± tart± bułk±. Piec około 30 min w umiarkowanie gor±cym piekarniku. Przygotować polewę: żółtka utrzeć do biało¶ci z cukrem i cukrem waniliowym. Przesiać do masy żółtkowej m±kę ziemniaczan± i wymieszać. Upieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, natychmiast posmarować polew±, udekorować kawałkami orzechów i ponownie wstawić do piekarnika na 34 min. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |