ďťż
Lemur zaprasza
SUSHI Z SUROWA RYBA - Ryby+owoce morza : Wirtualna Kuchnia Polska Sushi z surową rybą 2 kalmary, 12 krewetek, 450 g świeżej ryby, 3 łyżeczki pasty wasabi (albo chrzan z musztardą), imbir, 800 g ryżu sushi Kalmary umyć, odciąć macki, wyjąć ości, odblokować, rozciąć na pół, rozpłaszczyć i pociąć na kawałki, zanurzyć na krótko we wrzątku, osączyć. Krewetki obrać z łusek, obciąć głowy, umyć, zanurzyć we wrzątku. Rybę oczyścić, umyć, odfiletować, zdjąć skórę, pokroić na kawałki, przykryć folią, wstawić na 15 min. do lodówki. Z ryżu utoczyć zwilżonymi palcami wałeczki o takiej wielkości, by schowały się pod kawałkiem ryby lub kalmara, posmarować pastą wasabi. Wałeczki ryżowe nakrywać kawałkiem kalmara, rozpłaszczoną krewetką lub kawałkiem ryby. Ułożyć sushi na tacy, przybrać imbirem. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |