Lemur zaprasza
TORT CZEKOLADOWY POLSKI - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Tort czekoladowy polski 16 porcji. Czas przygotow. 2,5 godz. 250 g gorzkiej czekolady, 12 jaj, 100 g cukru, 250 g zmielonych migdalow ze skorka. Masa migdalowa: 250 g zmielonych migdalow bez skorki, 150 g cukru, 250 ml wody, 3-4 lyzeczki soku z cytryny, 1 lyzeczka startej wanilii. Polewa czekoladowa: 150 g gorzkiej tartej czekolady, 100 g cukru pudru, 2 lyzki masla, 125 ml slodkiej smietanki 30%, 1 lyzka rumu. Inne: maslo i maka do tortownicy. 1. Zoltka utrzec z cukrem na pulchna mase, dodac czekolade starta lub w proszku, migdaly, a na koncu piane ubita na sztywno. Wszystkie skladniki delikatnie wymieszac. 2. Przelozyc mase do posmarowanej maslem i posypanej maka duzej tortownicy. Piec 1 godz w temp. 180¿C. Po wyjeciu z tortownicy odstawic na 8-10 godz. 3. Przygotowac mase migdalowa: z cukru i wody ugotowac gesty syrop. Do gotujacego sie syropu wsypac migdaly i raz zagotowac. Przelozyc do miski, dodac wanilie, wlac sok z cytryny i ucierac, az masa zbieleje. 4. Tort przekroic na 2 blaty, przelozyc jeszcze ciepla masa migdalowa. 5. Przygotowac polewe: czekolade, smietanke, maslo i cukier rozgrzac na malym ogniu, ale nie gotowac. Rozetrzec na gladka mase, dodac rum, wymieszac i polac tort. ¬ród³o: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 38 "Ciasta i ciasteczka II", strona 70. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) MM |