ďťż
Lemur zaprasza
SUFLET MORELOWY - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Suflet morelowy 75 dag moreli ( z puszki ), 4 jajka, 12,5 dag cukru, łyżka cukru waniliowego, 15 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier puder, tłuszcz do smarowania formy, SOS WANILIOWY 2 - 3 żółtka, 6 dag cukru, cukier waniliowy, 1/4 l. mleka lub słodkiej śmietany. Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej połówki moreli. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Przykryć nią morele, wierzch sufletu starannie wyrównać. Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C , wstawić suflet i piec przez około 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, by sos się nie zważył.Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić. Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem. Podawać ciepły polany sosem waniliowym. MM |