ďťż

44_649

Lemur zaprasza


SUFLET MORELOWY - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Suflet morelowy
75 dag moreli ( z puszki ),
4 jajka,
12,5 dag cukru,
łyżka cukru waniliowego,
15 dag mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder,
tłuszcz do smarowania formy,

SOS WANILIOWY
2 - 3 żółtka,
6 dag cukru,
cukier waniliowy,
1/4 l. mleka lub słodkiej śmietany.

Morele wyjąć z puszki, osączyć. Żaroodporną formę wysmarować tłuszczem i poukładać na niej połówki moreli. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na gładką masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą.
Przykryć nią morele, wierzch sufletu starannie wyrównać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st. C , wstawić suflet i piec przez około 30 minut.
Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, dolewać stopniowo wrzące mleko lub śmietanę, cały czas mieszając, by sos się nie zważył.Naczynie z sosem wstawić do drugiego - z gorącą wodą, ubijać dalej na parze. Gdy zgęstnieje, dodać cukier waniliowy. Schłodzić.
Suflet wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Podawać ciepły polany sosem waniliowym.

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • Wątki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza