1506

Lemur zaprasza


RYZ Z TRUSKAWKAMI - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska














Ryż z truskawkami
60 dag truskawek,
25 dag ryżu,
1 szklanka wody,
1 szklanka mleka,
2 dag masła lub margaryny,
20 dag cukru,
cukier waniliowy,
1 szklanka ¶mietany,
tłuszcz do formy

Truskawki przebrać, umyć i usun±ć szypułki. Zagotować wodę z masłem lub margaryn±, wsypać umyty ryż, a gdy prawie wchłonie wodę, dodać mleko i połowę cukru. Postawić na płytce azbestowej, na wolnym ogniu i dogotować. Naczynie do gotowanie wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim ryż, wyrównać i nakładać kilka warstw truskawek, wciskaj±c lekko pierwsz± warstwę w ryż. Zapiec potrawę, wyłożyć na półmisek i polać ubit± ¶mietan± z cukrem i cukrem waniliowym.

From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>

MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza