Lemur zaprasza
RYZ Z TRUSKAWKAMI - Deser : Wirtualna Kuchnia Polska Ryż z truskawkami 60 dag truskawek, 25 dag ryżu, 1 szklanka wody, 1 szklanka mleka, 2 dag masła lub margaryny, 20 dag cukru, cukier waniliowy, 1 szklanka śmietany, tłuszcz do formy Truskawki przebrać, umyć i usunąć szypułki. Zagotować wodę z masłem lub margaryną, wsypać umyty ryż, a gdy prawie wchłonie wodę, dodać mleko i połowę cukru. Postawić na płytce azbestowej, na wolnym ogniu i dogotować. Naczynie do gotowanie wysmarować tłuszczem. Ułożyć w nim ryż, wyrównać i nakładać kilka warstw truskawek, wciskając lekko pierwszą warstwę w ryż. Zapiec potrawę, wyłożyć na półmisek i polać ubitą śmietaną z cukrem i cukrem waniliowym. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |