Lemur zaprasza
GULASZ PO BIESZCZADZKU - Mieso (rozne) : Wirtualna Kuchnia Polska Gulasz po bieszczadzku 75 dag baraniny lub wieprzowiny z kością, 25 dag cebuli, 15 dag śliwek suszonych, 1/4 l wina białego wytrawnego, 1/2 cytryny, 3 dag oleju, 4 dag masła, 3 dag mąki, 1/2 l wody, sól, pieprz, papryka w proszku, gałka muszkatołowa Z mięsa usunąć kości, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, papryką i mąką, a następnie obsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę w mieszance oleju i masła. Śliwki wydrylować i namoczyć w połowie wina. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać wodą, dodać pozostałe wino, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, 3 śliwki i dusić do miękkości. Gdy mięso będzie miękkie, dodać śliwki wraz z winem i zagotować. Posypać gałką muszkatołową. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |