ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia włoska 800 g wymoczonego wcześniej sztokfisza 200 g ziemniaków 6 łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki orzeszków pinii 1 ząbek czosnku 30 g posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy z oliwek sól Rybę obrać ze skóry, usunąć ości i połamać na małe kawałki. Do rondla wlać małą ilość wody, lekko posolić, włożyć kawałki sztokfisza i gotować na wolnym ogniu 20 minut. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na kawałki, po czym dołożyć do rondla z rybą, dosolić i dalej gotować jeszcze 25 minut. W moździerzu (lub mikserem) rozetrzeć na jednolitą masę czosnek, natkę pietruszki, orzeszki pinii oraz orzechy. Gotową rybę zdjąć z ognia, przyprawić oliwą i masą czosnkową. Całość delikatnie mieszać drewnianą łyżką i podawać na stół. Sztokfisza w sosie zielonym można podać również z polentą. |