Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 50 dag surowych tuszek kalmarów 0,5 szklanki oleju sojowego 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki sosu sojowego lub zastępczo trochę maggi 1 płaska łyżka mąki kartoflanej; sól do smaku woda można też dodać 2 łyżki wytrawnego sherry Kalmary sparzyć, oczyścić ze skóry, umyć, pokroić na małe kawałki. Dobrze rozgrzać w szybkowarze olej, usmażyć na nim kalmary, dodać sól, szczypiorek, drobno zmielony imbir oraz ewentualnie sherry. Wlać tyle wody, by pokryła kalmary. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zagęścić sos mąką kartoflaną rozmieszaną z dwiema łyżkami zimnej wody. |