Lemur zaprasza
Kuchnia z szybkowaru 50 dag surowych tuszek kalmarów 0,5 szklanki oleju sojowego 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżki sosu sojowego lub zastępczo trochę maggi 1 płaska łyżka m±ki kartoflanej; sól do smaku woda można też dodać 2 łyżki wytrawnego sherry Kalmary sparzyć, oczy¶cić ze skóry, umyć, pokroić na małe kawałki. Dobrze rozgrzać w szybkowarze olej, usmażyć na nim kalmary, dodać sól, szczypiorek, drobno zmielony imbir oraz ewentualnie sherry. Wlać tyle wody, by pokryła kalmary. Zamkn±ć szybkowar i ogrzewać 10-15 minut od momentu przekroczenia progu ci¶nienia wewnętrznego. Po tym czasie szybkowar otworzyć, zagę¶cić sos m±k± kartoflan± rozmieszan± z dwiema łyżkami zimnej wody. |