ďťż
Lemur zaprasza
ZAPIEKANKA SABAUDZKA - Zapiekane : Wirtualna Kuchnia Polska Zapiekanka sabaudzka 8 ziemniaków (80 dag), sól, 1 łyżka tłuszczu do naczynia, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki tartej bułki, 1 szklanka śmietany, 2 jaja, gałka muszkatołowa, pieprz, 8 łyżek tartego żółtego sera (15 dag), 1 łyżka masła Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie plasterki, sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osuszyć. Głębokie naczynie wysmarować tłuszczem, wysypać posiekanym czosnkiem i 1 łyżką tartej bułki. Wkładać warstwami ziemniaki, solić każdą z nich i polewając śmietaną roztrzepana z jajami, gałką muszkatołową i pieprzem. Wierzchnią warstwę powinien stanowić ser posypany 1 łyżką tartej bułki i wiórkami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec pod przykryciem ok. 30 min, a następnie bez przykrycia jeszcze 15 min. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |