ďťż
Lemur zaprasza
Kuchnia węgierska 650 g polędwicy 1/4 I białego wina 100 g wędzonego boczku 2 łyżeczki mielonego pieprzu 50 g tłuszczu 1 łyżeczka majeranku 1 cebula sóI 2 ząbki czosnku 2 świeże papryki 1 łyżka przecieru pomidorowego Mięso i boczek pokroić w paski o grubości ołówka. Boczek zrumienić na tłuszczu, wyjąć i na tym samym tłuszczu poddusić posiekaną cebulę i roztarty czosnek. Zalać winem, dodać przecier pomidorowy i stale mieszając zagotować. Dodać mięso, posolić, oprószyć pieprzem i majerankiem i dusić pod przykryciem. Gdy mięso będzie na pół miękkie, dodać pokrojone w paski strąki papryki i dolać odrobinę wody, tyle, żeby sos nie został zbyt rozrzedzony. Na końcu włożyć do potrawy zrumienione paski boczku, wymieszać ją i podawać na gorąco. |