Lemur zaprasza
Slonskie jodlo : Kruche ciasteczka wyciskane przez maszynke Skladniki: Maka pszenna 30 dag. Maka krupczatka 20 dag. Margaryna 15 dag. Maslo 10 dag. Jajko 1 szt. Zoltko 1 szt. Cukier 15 dag. Cukier waniliowy 1/2 paczki. Proszek do pieczenia 1 plaska lyzeczka Sok z cytryny 1 lyzeczka. Starta skorka z cytryny Smietana 4 lyzki Sol Czekolada lub polewa kakaowa. Przepis: Make przesiac.Tluszcz,cukier,jajo,zoltko cukier waniliowy utrzec na jednolita mase,polaczyc z maka,dodac sok z cytryny i skorke z cytryny oraz szczypte soli oraz proszek do pieczenia.Zarobic ciasto,dodajac pod koniec wyrabiania smietane do uzyskania odpowiedniej konsystencji.Ciasto powinno byc dosyc luzne.Tak sporzadzone ciasto wlozyc do maszynki z odpowiednimi koncowkami lub wyciskac przez worek cukierniczy z tulejka.Ciasto wyciskac bezposredno na wysmarowana tluszczem blache i piec na srednio nagrzanym piekarniku.Upieczone ciasteczka wystudzic , a wystudzone koncami zanurzyc w plynnej polewie,po czym ulozyc na odwroconym sicie do maki do wyschniecia polewy. |