44_4658

Lemur zaprasza


BABKA DROZDZOWA 3 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska














Babka drożdżowa 3
SKŁADNIKI
* 45 dag m±ki tortowej
* 6 żółtek
* 1 białko do posmarowania
* 3 torebki cukru waniliowego
* 1 niepełna szklanka cukru
* 75 g drożdży
* 1/4 l mleka
* 1 i 1/2 cytryny
* 5 dag rodzynek
* olejek arakowy
* 1/2 kostka masła

Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać łyżeczkę cukru, m±ki i drożdże. Odstawić do wyro¶nięcia. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać m±kę. Wlać wyro¶nięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach).
Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę start± cytryn, 15 kropli olejku arakowego, rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tart± bułk± włożyć ciasto, przykryć ciasto, przykryć ¶ciereczk± o zostawić do wyro¶nięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200 stopni. Piec 35 minut.
za "Twoim Stylem"
¬ródło: Telegazeta TVP2


MM
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • teen-mushing.xlx.pl
  • WÄ…tki
    Powered by wordpress | Theme: simpletex | © Lemur zaprasza