Lemur zaprasza
BABKA DROZDZOWA 3 - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Babka drożdżowa 3 SKŁADNIKI * 45 dag m±ki tortowej * 6 żółtek * 1 białko do posmarowania * 3 torebki cukru waniliowego * 1 niepełna szklanka cukru * 75 g drożdży * 1/4 l mleka * 1 i 1/2 cytryny * 5 dag rodzynek * olejek arakowy * 1/2 kostka masła Zagotować mleko. Lekko ostudzić, dodać łyżeczkę cukru, m±ki i drożdże. Odstawić do wyro¶nięcia. Żółtka utrzeć z cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Do dużej miski wsypać m±kę. Wlać wyro¶nięte drożdże i utarte żółtka. Ciasto najlepiej jest wyrabiać rękami (można mikserem na małych obrotach). Roztopić masło i dodawać po 1 łyżeczce do dobrze wyrobionego ciasta i dalej je wyrabiać. Dodać skórkę start± cytryn, 15 kropli olejku arakowego, rodzynki i jeszcze raz wyrobić. Do formy wysmarowanej masłem i posypanej tart± bułk± włożyć ciasto, przykryć ciasto, przykryć ¶ciereczk± o zostawić do wyro¶nięcia. Ciasto posmarować białkiem. Nagrzać piekarnik do około 200 stopni. Piec 35 minut. za "Twoim Stylem" ¬ródło: Telegazeta TVP2 MM |