Lemur zaprasza
SZARLOTKA Z GRUSZEK - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Szarlotka z gruszek Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 5 godz. 1 kg gruszek, 30 biszkoptow. Syrop: 250 ml wody, 500 ml cukru, 1 lyzka octu. Krem: 250 g cukru pudru, 500 ml mleka, 8 zoltek, 1/2 laski drobno posiekanej wanilii, 750 ml bitej smietany, 50 ml likieru, 8 listkow zelatyny. 1. Cukier wsypac do rondelka o grubym dnie. Zalac woda, dodac ocet i zagotowac, od czasu do czasu mieszajac. Po zagotowaniu zmniejszyc ogien i gotowac 8-10 min, w miare potrzeby syrop odszumowujac. 2. Zelatyne moczyc 30 min w zimnej wodzie. 3. Zoltka ubic z cukrem ma jednolita mase. Mleko zagotowac z wanilia. Zdjac z ognia i dolewac stopniowo do utartych zoltek, caly czas intensywnie mieszajac. Przelac do rondelka i zagotowac, mieszajac, po czym przefasowac przez geste sito. Dodac zelatyne, wymieszac starannie, ostudzic. Dodac likier i bita smietane, po czym delikatnie wymieszac. 4. Gruszki obrac, przekroic wzdluz na pol, usunac gniazda nasienne, pokroic w plasterki. Zanurzac na 2-3 min w goracym syropie, wyjac i osaczyc. 1/3 gruszek zachowac do przybrania. 5. Dno i brzegi wysokiej formy do szarlotki wylozyc biszkoptami. Skropic syropem i nakladac warstwami: krem i gruszki - ostatnia warstwe powinien stanowic krem. Wstawic na 4 godz do lodowki. Wylozyc na duzy talerz, przybrac plasterkami gruszek i podawac. ¬ród³o: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 5 "Kuchnia francuska II", strona 90. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) MM |