Lemur zaprasza
BEZA Z MANGO - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Beza z mango Porcja dla 10 osob. Czas przygotow. 1 + 4 godz. bialka z 7 jajek, 250 g cukru, 350 g cukru pudru, 1 lyzeczka bialego octu winnego, 4 mango. Krem: 500 ml mleka, 100 g cukru, 4 zoltka, 1 lyzeczka skorki startej z cytryny, 1,5 lyzki maki kukurydzianej, 1/2 lyzki maki kartoflanej, 30 ml brandy, sol. 1. Cukier wsypac do duzego, zeliwnego garnka. Postawic na malym ogniu, gotowac stale mieszajac, az cukier sie rozpusci i powstanie zlotobrazowy karmel. Przelac do formy w ksztalcie pierscienia. Forme przechylac tak, by karmel pokryl dno i brzegi. 2. W duzej misce ubic bialka. Gdy zacznie sie tworzyc piana dodac ocet i ubijac dalej, dodajac po lyzeczce cukier puder. Gdy piana bedzie sztywna przelozyc do formy pokrytej karmelem. 3. Do duzego naczynia wlac wrzaca wode na wysokosc 2,5 cm. Do naczynia wlozyc forme z piana i wstawic do piekarnika nagrzanego do temp. 200żC. Piec az beza "nadmie sie" (ok. 15 min) i nabierze zlotego koloru. Zmniejszyc temp. piekarnika do 120żC i piec jeszcze ok. 25 min. Wylaczyc piekarnik i uchylic drzwiczki, by beza stygla powoli. Ochlodzona wstawic do lodowki na 3 godz. 4. Przygotowac krem: zagotowac mleko z odrobina soli i skorka cytrynowa. Zoltka ubic z cukrem na puszysta mase. Dodac make kukurydziana i kartoflana. Wymieszac i powoli wlewac gorace mleko ciagle mieszajac. Krem przelac do garnka i trzymac na malym ogniu. Mieszac az krem zgestnieje (nie zagotowac). Zdjac z ognia, wlac brandy, wymieszac i ostudzic. 5. Mango obrac, usunac pestke i pokroic na duze plastry. Beze wyjac z formy i przelozyc na talerz. Posypac karmelem z formy. Plastry mango wlozyc do srodka bezy i ulozyc dookola. Oddzielnie podac krem. ¬ródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 16 "Kuchnia meksykańska", strona 92. From: apaczus@hot.pl (Radku's De Apaczu's) MM |