Lemur zaprasza
SZYSZKI DROZDZOWE Z SEREM - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Szyszki drożdżowe z serem 30 dag (1 1/2 szklanki) mąki krupczatki, 6 dag (3 łyżki) cukru, 1/2 szklanki mleka 3 dag drożdży, 6 dag margaryny, 2 jaja 2 żółtka, 30 dag zmielonego twarogu, sól, otarta skórka z cytryny, 50 dag tłuszczu do smażenia, cukier puder i cukier waniliowy do posypania Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z 34 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Margarynę utrzeć, dodać cukier, jaja, żółtka, twaróg, wyrośnięty rozczyn, sól i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać równe kawałki, formować podłużne bułeczki (szyszki) i pozostawić. Podrośnięte wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć tak jak pączki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |