ďťż
Lemur zaprasza
Ciasto: 12 żółtek 20 dag cukru 5 dag skórki pomarańczowej skórka cytrynowa 8 białek (piana) 20 dag migdałów 15 dag czekolady tłuszcz do smarowania formy Lukier czekoladowy: 12 dag cukru 1/4 szklanki wody 10 dag czekolady 3 łyżki wrzącej wody 3 dag migdałów Czekoladę zemleć w maszynce do migdałów. Migdały otrzeć w ścierce, zemleć w łupince nasiennej. Skórkę pomarańczową posiekać, skórkę cytrynową otrzeć. Formę keksową a półokrągłym dnie wysmarować starannie tłuszczem. Żółtka utrzeć z cukrem, wymieszać że skórką. Białka ubić, wyłożyć na żółtka, wymieszać łopatką ze wszystkimi składnikami. Ciasto wyłożyć do formy keksowej, upiec w niezbyt gorącym piekarniku, wyłożyć ostrożnie, ostudzić. Sporządzić lukier: Czekoladę rozgrzać na spodeczku nad parą (na przykrywce imbryka z wrzącą wodą). Migdały sparzyć, obrać z łupinek nasiennych, pokrajać w grube piórka. Z cukru i wody ugotować syrop II stopnia, utrzeć; gdy zbieleje, dodawać po trochu miękką czekoladę; jeżeli trzeba, lukier rozcierając rozrzedzić wodą. Tort oblać ciepłym lukrem; zanim obeschnie, wtykać migdały podwójnym szeregiem wzdłuż osi tortu. |