ďťż
Lemur zaprasza
WIENIEC ORZECHOWY - Ciasta, ciastka : Wirtualna Kuchnia Polska Wieniec orzechowy 35 dag (2 niepełne szklanki) mąki, 20 dag sera białego, 8 dag (4 łyżki) cukru pudru, 1/2 szklanki mleka, 2/3 szklanki oleju, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta, tłuszcz i tarta bułka do formy nadzienie: 25 dag orzechów łuskanych, 12 dag (6 łyżek) cukru pudru, 3 łyżki mleka, 1 jajo, zapach migdałowy Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ser zemleć, następnie utrzeć z cukrem, mlekiem, olejem i cukrem waniliowym na gładką masę. Masę połączyć z mąką, zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce. Orzechy zemleć i połączyć z pozostałymi składnikami nadzienia, ucierając je na jednolitą masę. Z ciasta uformować prostokąt (35x50 cm), posmarować nadzieniem i zwinąć w struclę. Ciasto umieścić w okrągłej formie z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Końce strucli zlepić. Ciasto posmarować mlekiem wymieszanym z żółtkiem. Następnie ponacinać głęboko powierzchnię ciasta na 2/3 jego szerokości. W czasie pieczenia przez nacięcia będzie wydobywać się masa orzechowa i zapiekać wierzch na krucho. Piec około 40 min w gorącym piekarniku. From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl> MM |